تکسچرایزینگصنعت فرشعلم الیاف

نخ BCF بی سی اف چیست؟

نخ های فیلامنتی یا همان نخ BCF به گونه ای از نخ های حجیم می گویند که کاربردهای بسیار خوبی هم دارند و می توان از آن ها در کارهای زیادی بهره برد، ماده اولیه این نوع نخ پلی پروپیلن می باشد. این گونه نخ ها برخلاف بسیاری از نخ های دیگر از حجم بالایی برخوردار هستند، اما آن چه که باید در این مورد بگوییم آن است که این گونه نخ ها از خاصیت فنریت بهره ای نمی برند و کاربران نباید که از آن ها این انتظار را داشته باشند.

این نوع نخ ها جایگزین بسیار خوبی برای پشمی در ساخت فرش ماشینی و نخ اکریلیک، روفرشی و غیره می باشد.

نخ های پلی پروپیلن تکسچره شده با عنوان نخهای BCFشناخته می شوند.نخهای BCF جزء نخهای حجیم می باشند که دارای حجم زیاد بوده و از خاصیت فنریت برخوردار نمی باشند. این نخها برای تولیداتی مثل نخ کاموا، روفرشی، خامه قالی، کفپوش، رومبلی و منسوجات دیگر که به نخهای با حجم زیاد و ضریب پوشانندگی بالا احتیاج داشته باشند مورد استفاده قرار می گیرند.

هر یک از انواع الیاف فوق دارای مزایا و معایبی هستند. با این حال استفاده از الیاف BCF در تولید فرش ماشینی رو به افزایش است.الیاف مورد استفاده در تولید نخ فرش ماشینی عبارتند از “نخ جزئی یا Staple” و “نخ پیوسته یا BCF” که کوتاه‌شده‌ی عبارت «Bulk Continuous Filament» میباشد. تفاوت این دو نوع الیاف در طول آن‌ها است.استفاده از نخ BCF در تولید فرش ماشینی سبب می‌شود محصول نهایی پرزدهی نداشته باشد. زیرا الیاف استفاده شده پیوسته هستند و خارج شدن آن از میان تار و پود فرش به آسانی ممکن نیست. به علاوه چنانچه نخ‌های BCF هیت‌ست شوند، نرمی و پایداری آن نیز افزایش می‌یابد.

نخ بی سی اف bcf

الیاف پلی پروپیلن
الیاف پلی پروپیلن بعد از پلی و استر پنبه، سومین الیاف بسیار مهم صنعت نساجی به حساب می آید. که به وسیله پلیمریزاسیون پروپیلن به شکل یک پلیمر خطی ساخته و به اختصار p.p نام گذاری می شود. مواد اولیه این گونه نخ ها یعنی نخ فیلامنت (نخ BCF) پلی پروپیلن در دمای بین ۱۸۰ الی ۲۲۰ درجه به ذوب می رسند و باعث به وجود آمدن رشته های فیلامنت می شوند.

از مزایای بسیار خوب بهره بردن از نخ فیلامنت (نخ BCF) در ساخت فرش ماشینی، عدم پرزدهی فرش است به این دلیل که به علت پیوسته بودن، الیاف به سادگی از میان تار و پود فرش به بیرون هدایت نمی شود.

نمرات قابل تولید نخ BCF
نمرات قابل تولید نخ BCF به عوامل مختلفی نظیر تعداد فیلامنت و همچنین تجهیزات و ماشین آلات کارخانجات تولید کننده نخ BCF بستگی خواهد داشت. اما به طور کلی و براساس بررسی های انجام شده معمولا نمرات قابل تولید نخ BCF بین 600 تا 3000 دنیر می باشد.

از جمله نمرات قابل تولید نخ BCF شامل موارد زیر می باشد:

600 دنیر
650 دنیر
700 دنیر
750 دنیر
800 دنیر
850 دنیر
900 دنیر
950 دنیر
1000 دنیر
1050دنیر

لازم به ذکر است که نمرات قابل تولید نخ BCF در تعداد فیلامنت متفاوت امکان پذیر است اما بسیاری از کارخانجات اقدام به تولید نخ BCF در نمرات متفاوت و با تعداد 128 فیلامنت می نمایند.

ردیف فیلامنت نمره نخ(دنیر)
۱ 128 600
۲ 128 650
۳ 128 700
۴ 128 750
۵ 128 800
۶ 128 850
۷ 128 900
۸ 128 950
۹ 128 1000
128 1050
ردیف فیلامنت نمره نخ(دنیر)
۱۱ 128 1100
۱۲ 128 1150
۱۳ 128 1200
۱۴ 128 1250
۱۵ 128 1300
۱۶ 128 1350
۱۷ 128 1400
۱۸ 128 1450
۱۹ 128 1500
128 1550
ردیف فیلامنت نمره نخ(دنیر)
۲۱ 128 1600
۲۲ 128 1650
۲۳ 128 1700
۲۴ 128 1750
۲۵ 128 1800
۲۶ 128 1850
۲۷ 128 1900
۲۸ 128 1950
۲۹ 128 1950
128 1950

معرفی نخ CF
نخ CF تا حدود زیادی مشابه نخ BCF بوده اما دارای تفاوت هایی در فرآیند تولید هستند و البته موارد کاربرد آن ها نیز با یکدیگر تفاوت هایی دارد. همانطور که گفته شد فرآیند تولید نخ های BCF از طریق سیستم ذوب ریسی چیپس پلی پروپیلن انجام می گیرد. اگر فرآیند تکسچرایزینگ که شامل جریان هوای داغ و تغذیه مازاد بوده بر روی نخ انجام گیرد، نخ از حالت پفکی برخوردار شده و به آن نخ BCF گفته می شود. اما اگر این فرآیند تکسچرایزینگ انجام نگرفته و نخ ها حالت پفکی نداشته باشند، نخ CF تولید می شود. بنابراین می توان گفت تنها تفاوت نخ BCF و نخ CF حالت پفکی آن ها بوده که در نخ های CF وجود ندارد. امروزه تولید نخ CF در رنگ های متنوع و نمرات مختلف انجام شده و دارای کاربرد های بسیار زیادی نیز می باشد.

دستگاه تولید نخ bcf

نمرات قابل تولید نخ CF
در رابطه با نمرات قابل تولید نخ CF نیز باید گفت نمرات قابل تولید این نخ همانند نخ BCF به عواملی نظیر تعداد فیلامنت، تجهیزات و فناوری تولید نخ در کارخانجات و… بستگی خواهد داشت. اما به طور کلی امکان تولید نخ CF از 300 تا 2000 دنیر وجود دارد. از مهم ترین نمرات قابل تولید نخ CF در کارخانجات تولید نخ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

300 دنیر
350 دنیر
400 دنیر
450 دنیر
500 دنیر
550 دنیر
600 دنیر
650 دنیر
700 دنیر
750 دنیر
800 دنیر
و…

معمولا نمره نخ های CF به عواملی نظیر رنگی یا ساده بودن نخ و همچنین موارد کاربرد نخ نیز بستگی خواهد داشت.

موارد کاربرد نخ CF
نخ CF نیز همانند نخ BCF دارای کاربرد های زیادی در صنعت پوشاک بوده و روز به روز نیز با تولید مدل های خاص این نخ شاهد افزایش کاربرد آن در صنعت پوشاک هستیم. از جمله مهم ترین موارد کاربرد نخ CF می توان به موارد زیر اشاره کرد:

قابل استفاده برای تولید پارچه های رومبلی
قابل استفاده برای گونی بافی
قابل استفاده برای تولید بند کفش
قابل استفاده در قیطان بافی
قابل استفاده جهت تولید تسمه کیف، کوله پشتی و…
قابل استفاده جهت سرکیسه دوزی
و…

نخ bcf

قیمت خرید نخ BCF
قیمت خرید نخ BCF تابع عوامل مختلفی بوده که همواره بر قیمت خرید این نوع اثر گذار بوده است و معمولا تولید کنندگان و خریداران عمده نخ BCF بر این عوامل تاکید زیادی دارند. کیفیت، استحکام، تعداد فیلامنت، نوع نخ BCF از نظر رنگی یا ساده بودن، شرکت تولید کننده، نمره نخ BCF و… از جمله عواملی هستند که بر قیمت نخ BCF همواره تاثیر گذار هستند.

موارد ذکر شده به عنوان مشخصه های کیفی و کمی در خرید و فروش نخ BCF بسیار مورد توجه و بررسی قرار گرفته و کارخانجات نیز براساس این مشخصه های کیفی و کمی اقدام به قیمت گذاری نخ BCF می نمایند. برخوردار از استانداردهای داخلی و خارجی و به خصوص برخورداری از تاییدیه های بین المللی برای نخ BCF نیز همواره بر قیمت آن تاثیر گذار خواهد بود. البته این عامل بیشتر مورد توجه مشتریان خارجی و برای صادرات نخ های BCF مورد توجه قرار می گیرد.

قیمت خرید نخ CF
قیمت خرید نخ CF نیز همانند نخ BCF به فاکتور های مختلفی وابسته است که بررسی و آنالیز این فاکتور ها برای قیمت گذاری دقیق و صحیح نخ های CF از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. فاکتور های کیفی و کمی نظیر نمره نخ، استحکام نخ، درجه کیفی، برند تولید کننده، تنش، اصطکاک، ساده یا رنگی بودن و… همگی بر قیمت نخ CF اثر گذار هستند. مشتریان همواره برای خرید نخ CF از کارخانجات درخواست مشخصات کیفی و کمی این نوع نخ کرده و اقدام به بررسی دقیق آن می نمایند.

شاید به نظر برسد پلی پروپیلن به دلیل خصوصیات ضعیف، نباید مورد مصرف قرار بگیرد اما قیمت در بازار امروزحرف اول را میزند و قیمت پائین پلی پروپیلن عامل اصلی گسترش مصرف آن است. کشور ایران به خاطر وجود انرژی و نفت در بخش تولید نخ BCF و مواد اولیه آن مزیت های بسیاری دارد. مزیتی که ترکیه کاملاً فاقد آن است. ایران برای تبدیل شدن به یک کشور قدرتمند در این زمینه شانس بزرگی دارد.

میخواستم بدونم ببشترین مصرف کنندگان نخ bcf چه کسانی هستند؟

تولید کنندگان فرش و گلیم در کاشان و آران و بیدگل بیشترین مصرف کنندگان نخ bcf در سطح کشور را به خود اختصاص داده اند و در درجه بعدی روفرشی یزد و جاجیم در اصفهان و تهران مصرف کنندگان عمده نخ bcf در کشور هستند.

هزینه های ثابت تولید نخ BCF چقدر میشه؟

حقوق و بیمه نیروی کار تولیدی و اداری نخ BCF، دوک نخ BCF، گونی یا بسته بندی های پالتی نخ، درصد ضایعات نخ BCF، قطعات مصرفی مانند کاشی های راهنمای نخ، قطعات الکترونیکی و مکانیکی دستگاه تولید نخ bCF، نسبت سرمایه ثابت به میزان تولید نخ BCF، انرژی های مصرفی بخصوص انرژی پرمصرف برق و نخهای درجات BCF هزینه ای حدودا 10 هزار تومانی به ازای هر کیلو در سال 1400 و 1401 به عنوان هزینه ثابت کنار می گذارد.

چگونه میتوان نمره نخ bcf را اندازه گیری کنیم؟

نمره نخ BCF، بیشتر با واحد دنیر اندازه گیری می شود. دنیر واحد اندازه گیری گرمی بوده که به وزن 9000 متر نخ گفته می شود. برای مثال دنیر 1500 نخ BCF یا دنیر 2200 نخ BCF به معنای آن است که 9000 متر از نخ با دنیر اعلامی 1500، 1500 گرم وزن دارد و به همین ترتیب نخ BCF 2200، نه هزار متر از آن حدود 2200 گرم وزن دارد.

میخواستم بدونم ویژگی های نخbcfخوب چیست؟

وجود جوش یا مینگل منظم که تضمین کننده حجمی بودن صحیح نخ BCF بوده، رنگ یکدست دوک نخ BCF در تمامی فیلامنتهای نخ BCF، استحکام کششی مناسب نخ بگونه ای باشد که با کشیدن نخ در بین دو دست بیش از 20 سانتی متر کشیده نشود و در عین حال محکمی زیر دست را داشته باشد و اصطلاحا پفکی بودن نخ بی سی اف ، نرمی نخ و ارتجاعپذیری نخ را نشان دهد.

میخواستم بدونم نخ BCf چه کاربردی داره؟

کاربرد نخ bcf در صنعت نساجی به دلیل عدم استفاده در صنعت لباس و پوشاک، کاربرد محدودی به نسبت نخهای پلی استر و پنبه دارد. بیشترین کاربرد و یا به عبارت دیگر مقصد اصلی کاربرد نخ bcf، کارخانه های تولید فرش ماشینی و گلیم ماشینی در کاشان و آران و بیدگل بوده که سهم 80 درصدی از مصرف نخ بی سی اف را به خود اختصاص داده اند.
روفروشی یزدی دیگر کاربرد اصلی نخ bcf را در بر می گیرد که در روفرشی یزدی نخ bcf به عنوان پود روفرشی به همراه نخ شانل و زرک طرح و نقش روفرشی را تشکیل می دهند. جاجیم اصفهان محصول تمام بی سی افی دیگر کاربرد نخ bcf در پارچه های ضخیم باف محسوب می شود که به واسطه تار و پودی از جنس bcf بافتی نسبتا ضخیم گونه دارد. قیطون بافی یا نوار بافی دیگر کاربرد ریز باف اما پر تنوع نخ bcf بوده که در صنایع مختلف نساجی، مبلمان، بسته بندی، سوارکاری، یراق آلات و … استفاده می شود.

 

تورج قربانی - آریا نخ

تورج قربانی ، کارشناس ارشد شیمی نساجی از دانشگاه امیرکبیر، موسس کارخانه جوراب کجال و مجموعه نخ جوراب بافی آریا نخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا