تکمیل

هدف از کالندر کردن پارچه (Calendering)

هدف از کالندر کردن پارچه (Calendering) براق کردن سطح پارچه است و هدف از سنفوریزینگ (sanforizing) جلوگیری از آبرفت پارچه یا جمع شدگی آن در اثر شستشو می باشد.

عمل کالندر کردن پارچه ٬ برای جبران کاهش شفافیت پارچه استفاده می شود .

در عمل کالندر کردن پارچه از بین دو یا چند جفت غلتک صاف گرم تحت فشار عبور داده می شود .

نکته ۱۰۳۱- جنس غلتک های ماشین کالندر می تواند فولاد ضد زنگ ٬ کاغذ فشرده ٬ پنبه ی فشرده ٬ چوب و یا لاستیک باشد .

نکته ۱۰۳۲ – جنس یکی از غلتک ها در ماشین کالندر باید نرم تر از دیگری باشد تا در صورت وجود هر گونه نایکنواختی و گره در اثر فشار زیاد ٬ پارچه آسیب نبیند .

نکته ۱۰۳۳ – در ماشین های کالندر مجهز به غلتک های گرم استفاده از غلتک لاستیکی مناسب نیست .

نکته ۱۰۳۴ – افزایش درخشندگی پارچه پس از عبور از ماشین کالندر به خاطر این است که سطح مقطع نخ از حالت دایره ای به بیضی تغییر می کند که باعث بازتابش نور به صورت منظم می شود .

نکته ۱۰۳۵ – در ماشین کالندر چنانچه سرعت محیطی غلتک ها کمی با هم متفاوت باشد درخشندگی بیش تری حاصل می گردد که این روش به کالندر سایشی معروف است .

نکته ۱۰۶۶ – جلای پارچه در اثر کالندر کردن نسبت به مرسریزه کردن کم تر است و همچنین هزینه ی آن هم کم تر می باشد .

نکته ۱۰۶۷ – در صورتی که با عمل کالندر کردن ٬ جلای بیش تری در پارچه مورد نظر باشد می توان یکی از جفت غلتک های کالندر را با شیارهای ریزی بین ۲۵۰ تا ۳۵۰ شیار در اینچ پوشاند که در این صورت این عمل به نام شرایزینگ شهرت دارد و در دمای حدود ۱۵۰ درجه سانتی گراد انجام می گیرد .

نکته ۱۰۶۸ – در ماشین های کالندر دو غلتکی ٬ عمل کالندر در یک نقطه انجام می گیرد ولی در ماشین های کالندر سه غلتکی ٬ با یک بار عبور پارچه ٬ دو بار عمل کالندر صورت می گیرد .

نکته ۴۱۴۶ – اهداف عملیات تکمیل پارچه عبارت اند از :
۱- افزایش نرمی زیر دست پارچه
۲- افزایش درخشندگی پارچه
۳- افزایش مرغوبیت پارچه .

نکته ۴۱۴۷ – عوامل مؤثر در عملیات تکمیل پارچه عبارت اند از :
۱- نوع الیاف و نخ به کار رفته در پارچه
۲- قابلیت جذب مواد گوناگون شیمیایی
۳- حساسیت الیاف نسبت به مواد مصرفی در تکمیل
۴- رطوبت
۵- دما
۶- فشار

نکته ۴۱۴۸ – هدف از عملیات Milling ، پر کردن زیر دست پارچه های پشمی و فاستونی است .

نکته ۴۱۴۹ – هدف از کالندر کردن ( Calendering ) ایجاد شفافیت و درخشندگی می باشد .

نکته ۴۱۵۰ – جلا و شفافیت ایجاد شده در اثر عمل کالندر کردن پارچه ، همیشگی نبوده و در زمان مصرف پارچه در اثر شستشو از بین خواهد رفت .

نکته ۴۱۸۱ – شرایط مهم در کالندر کردن پارچه عبارت اند از :
۱- رطوبت پارچه
۲- دمای غلتک ها
۳- فشار غلتک ها

نکته ۴۱۸۲ – در کالندر کردن پارچه در اثر فشار غلتک ها ، بافت پارچه تغییر یافته و از شکل دایره ای به شکل بیضی ، فرم می گیرد .

نکته ۴۱۸۳ – در کالندر کردن پارچه‌ در اثر تغییر شکل سطح پارچه صاف تر می گردد و از اینرو بازتاب نور روی آن بیش تر بوده و سطح پارچه روشن تر و براق تر به نظر می رسد .

نکته ۴۱۸۴ – در عمل کالندر کردن پارچه ، وجود رطوبت و دما باعث کامل تر شدن فشار غلتک ها می گردد و تغییر شکل دادن نخ آسان تر می شود .

نکته ۴۱۸۵ – علت مقاوم نبودن جلا در اثر کالندر کردن پلرچه در برابر شستشو این است که الیاف سلولزی در اثر رطوبت ، تورم عرضی پیدا می کنند و از فرم قالب فشرده شدن به حالت نخست باز می گردد .

نکته ۴۲۱۶ – در عمل کالندر کردن پارچه ، وجود دمای غلتک ها و فشار مایه تثبیت فرم تازه نخ یا پارچه می گردد .

نکته ۴۲۱۷ – در کالندر کردن پارچه ، نوع ماشین کالندر در جلا به دست آمده بسیار مؤثر می باشد .

نکته ۴۲۱۸ – عوامل مؤثر در جلای پارچه با ماشین های کالندر عبارت اند از :
۱- نوع غلتک های فشاردهنده
۲- پوشش غلتک های فشاردهنده
۳- چدنی یا فولادی بودن غلتک ها
۴- سرعت غلتک ها

نکته ۴۲۱۹ – انواع روش های کالندر کردن پارچه عبارت اند از :
۱ – روشSwissing
۲ – روش Chasing
۳- کالندر اصطکاکی
۴- روش Schreiner
۵- روش Embossing

نکته ۴۲۲۰ – خصوصیات کالندر کردن به روش Swissing عبارت اند از :
۱- پارچه توسط بخار کمی مرطوب و از ۲ تا ۷ غلتک عبور می کند .
۲- سرعت همه ی غلتک ها( از ۵۰ تا ۲۰۰ متر در دقیقه ) یکسان است .
۳- غلتک ها توسط بخار یا مقاومت الکتریکی گرم می شوند ( ۱۰۰ تا ۱۳۰ درجه سانتی گراد ) .

نکته ۴۲۵۱ – در عمل کالندر کردن پارچه به روش Swissing ، سطح پارچه ، صاف و براق شده و زیر دست آن پرتر به نظر می رسد .

نکته ۴۲۵۲ – در کالندر کردن پارچه به روش Chasing ، پارچه دو تا چندین مرتبه از زیر غلتک ها عبور می کند .

نکته ۴۲۵۳ – در عمل کالندر کردن به روش Chasing ، پارچه زیر دست نرم تر از روش Swissing پیدا می کند ولی جلای آن کم تر بنظر می رسد .

نکته ۴۲۵۴ – در عمل کالندر کردن به روش اصطکاکی ، غلتک زیر از جنس چدن و غلتک میانی با پوشش پارچه ای و غلتک بالایی از جنس فولاد و کاملا صیقلی شده می باشد .

نکته ۴۲۵۵ – پارچه در کالندر کردن به روش اصطکاکی ، در مقایسه با روش های Swissing و Chasing جلای بیش تری پیدا می کند و پرتر بنظر می رسد .

نکته ۴۲۸۶ – در عمل کالندر کردن پارچه به روش شراینر ( Schreiner ) ، پارچه از بین دو غلتک عبور می نماید که دمای غلتک بالایی تا دمای ۱۵۰ درجه سانتی گراد می باشد .

نکته ۴۲۸۷- در کالندر کردن پارچه به روش شراینر ، غلتک بالایی از شیارهای موازی به شماره ۱۲۵ تا ۵۰۰ در هر اینچ بر روی آن حکاکی شده است .

نکته ۴۲۸۸ – در عمل کالندر کردن پارچه به روش شراینر ، فشار غلتک های بالایی بر پایینی تا حدود ۱۰۰ تن می باشد .

نکته ۴۲۸۹ – در عمل کالندر کردن به روش شراینر ، بر اثر تابیدن نور به پارچه چون در جهت نور متمرکز و منعکس می شود جلا ی پارچه در مقایسه با روش های Swissing و Chasing و اصطکاکی بسیار بهتر بنظر می رسد .

نکته ۴۲۹۰ – عملیات کالندر کردن پارچه پس از مرسریزاسیون و سفید گری و رنگرزی انجام می شود .

نکته ۴۳۲۱ – عمل کالندر کردن پارچه به روش ( Embossing ) ، همانند روش شراینر می باشد با این تفاوت که به جای غلتک های فلزی شیار دار بالایی از غلتک فلزی نقش دار استفاده می شود ..

نکته ۴۳۲۲ – در کالندر کردن پارچه به روش شراینر ، دما ۱۵۰ درجه سانتی گراد می باشد ‌

نکته ۴۳۲۳ – در روش تکمیل مکانیکی پارچه از میان غلتک های متعددی که به فاصله مناسبی از یکدیگر قرار گرفته اند عبور داده می شود .

نکته ۴۳۲۴ – در عملیات تکمیل مکانیکی غلتک ها به طور جفتی قرار دارند و جنس آن ها از فولاد و دومی از نوع لاستیک می باشد و در نتیجه فشاری که دو غلتک روی پارچه وارد می کنند سطح پارچه تا حدودی یکنواخت شده و زیر دست آن نرم تر می شود .

تورج قربانی - آریا نخ

تورج قربانی ، کارشناس ارشد شیمی نساجی از دانشگاه امیرکبیر، موسس کارخانه جوراب کجال و مجموعه نخ جوراب بافی آریا نخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا