نخ فیلامنت چیست؟
نخ فیلامنت چیست ؟
نخ پلی استر فیلامنت (filament) یا یکسره که در بازار به نام نخ ترویرا ،تریلن ،داکرون و … شناخته میشود، در این دسته بندی انواع نخهای FDY، DTY ،ATY جای میگیرند.از جمله مصارف ان در لباسهای ورزشی و راحت انواع پارچه های کشسانی ، پرده بافی و فرش ماشینی میتوان نام برد. نخهای فیلامنت پلی استر در انواع براق ،مات و نیمه مات تولید میگردند.
نخ پلی استر اسپان و یا نخ پلی استر فیلامنت پس از شل پیچی وارد دستگاه رنگرزی تحت فشار میگردند و تا دمای ۱۳۰ درجه حرارت محلول رنگرزی افزایش می یابد سپس بخاطر کاهش الیگومر های سطحی تخلیه دما بالا صورت میگیرد، پس از اتمام رنگرزی مرحله شستشو جهت حذف رنگزاهای جذب نشده صورت میگیرد ، سپس مرحله تکمیل جهت حصول زیر دست نرم و مطلوب صورت میگیرد.
محصول نهایی از نظر بافت زیر دست و استاندارد های نساجی یکتا میباشد.
نخ فلامنت چیست؟
الیاف فلامنت به طور معمول مصنوعی می باشند و در دیگر الیاف های طبیعی اگر ابریشم را فاکتور بگیریم دیگر الیاف توانایی های فلامنت را دارا نمی باشند. به این معنا که طول الیاف آن ها کمتر می باشد. این مورد را هم باید گفت که در خود الیاف فلامنت باز نیز توانایی های بسیار گوناگونی را میتوان مشاهده کرد.نخ فلامنت ترکیبی از لایه های الیاف است که با دستگاه نخ ریسی تولید می شود. این نخ می تواند تابیده شود و هم تابیده نشود که درآن الیاف به طور موازی در کنار هم قرار داده می شوند به طوری که از هم جدا نشوند.
نخ های فلامنت در مقایسه با نخ اسپان یک شکل و یکپارچه تر هستند و همچنین بسیار نرم تر و براق تر هستند و می توان گفت نرمی و براقی نخ های فلامنت تا حدود زیادی مشابه ساتین است. نخ های فلامنت در کل از استحکام و مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند.
نخ های فلامنت از الیاف طبیعی یا الیاف مصنوعی و با استفاده از دستگاه نخ ریسی استخراج می شوند.
نخ های استخراج شده معمولا به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
نخ مونو فلامنتی: نخ های مونو فلامنتی از یک الیاف با ضخامت بالا تشکیل شده و از مهم ترین مدل های نخ مونو فلامنتی می توان به نخ متالیک، نخ شفاف کوک، نخ های ماهیگیری، ابریشم و… اشاره کرد.
نخ مولتی فلامنتی: نخ های مولتی فلامنتی که اغلب با نام نخ چند فلامنتی نیز شناخته می شود، از چند الیاف فلامنت تشکیل شده است.
کاربرد نخ فلامنت:
از کاربردهای بسیار خوب نخ های فلامنت میتوان به صنایع تولید فرش های ماشینی، مدل های مختلف زیر اندازها، موکت، گلیم فرش ها، نخ کاموا، کفپوش، رومبلی و روفرشی اشاره کرد. همچنین این نوع نخ ها درجهت منسوجاتی دیگری که به نخ های حجیمی که ضریب پوشانندگی زیادی دارند احتیاج داشته باشندمیتوان ازاین نوع نخ استفاده کرد. نخ های فلامنت در محدوده قطر متوسط تا ریز در پارچه ها برای پوشاک استفاده می شوند. همچنین به صورت محدود برای جوراب بافی ، لباس های ورزشی و به عنوان نخ های صنعتی برای منسوجات فنی مناسب هستند. از نوع تابیده شده این نخ نیز برای پیراهن، شلوار، کت و شلوار، منسوجات خانگی و ملحفه استفاده می شود.
نوع دیگری نیز از نخ های فلامنتی تحت عنوان نخ فلامنت پلی استر وجود دارد که برای تولید پارچه روتختی، پارچه پرده، ملحفه و پارچه لباس کاربرد دارد.
فلامنت ها را در همه ساختار صنعت نساجی باید یکی از اصلی ترین گونه الیاف به حساب آورد. به این علت که یک ویژگی بسیار عالی در آن ها به چشم می خورد و آن ویژگی نیز طول بسیار مناسب الیاف و در نهایت مقاومت افزایش یافته لیف است. به این علت که این مولکول ها در نوع ساختاری که دارند هر اندازه طول بیشتری داشته باشد آن ساختار مولکولی بلند تر می شود و در نهایت این موارد سبب خواهند شد مقاومت لیف افزایش چشم گیری داشته باشد.
مزایای نخ های فیلامنتی:
نخ های فلامنتی سطحی صاف، یکنواخت و براق دارند.
پارچه های ساخته شده از نخ های فلامنتی دارای استحکام عالی هستند.
فلامنت پلی استر دارای خروجی بالاتر و کاربرد گسترده تری است.
به دلیل ماهیت ضد حساسیت پارچه های ساخته شده این نخ برای حساس ترین پوست ها نیز قابل استفاده است.
پارچه فلامنت چیست ؟
پارچه فلامنت جزو الیاف مصنوعی می باشد و به صورت عادی در طبیعت موجود نیست؛ در هنگام تولید پارچه فلامنت از الیافی مثل نخ پنبه، نخ ویسکوز که جزو الیاف طبیعی هستند، استفاده می کنند. شما می توانید پس از مصرف این محصول یا در زمانی که دیگر به این پارچه نیازی ندارید، آن را بازیافت نمایید.
ویژگی های پارچه فلامنت:
بسیار نرم و لطیف
رنگ پس نمیدهد
عدم آب رفت در هنگام شست و شو
مقاومت بالا در مقابل سایش
زانو نمی اندازد
عدم تغییر رنگ و عرض در طول پارچه
پوسیده و لول نمی شود