تکمیل

کاربرد آنزیم ها درآماده سازی گیاهی :

سلولاز ها برای نرم کردن الیاف گیاهی نظیر کتان و کنف و رامی به کار می روند .این آنزیم ها علاوه بر اینکه خواص مکانیکی پارچه ی این الیاف را بهبود می بخشند و باعث افزایش انعطاف پذیری پارچه و حفظ مقاومت کششی آن می شوند فرایند های صنعتی آن را هم آسان می سازند .عمل آوری کنف با مخلوط سلولاز ها و زایلانز ها (xylanas) قبل از سفیدگری با پر اکسید باعث بهبود قابل توجه در شفافیت الیاف شده و پر اکسید لازم برای سفیدگری را کاهش میدهد.

استخراج الیاف Fiber Extraction
در زمینه گیاهان لیفی شکل و الیاف ساقه­ای، آنزیم نقش اساسی را در صمغ­زدایی و بهبود یکنواختی ظرافت و نرمی الیاف ایفا می­کند. این روش، تاثیر بسزایی در رقابت بیشتر الیاف ساقه­ای با الیاف طبیعی و بشر ساخت دارد. آنزیمها در رتینگ الیاف ساقه­ای به خوبی تکمیل کالاهای نساجی به کار می­روند. در روشهای رتینگ گرم و سرد متداول، باکتریهایی از قبیلBacillusamylobactor, Bacillusfelsineum, Bacilluscomesiirossi سبب تخمیر پکتین و صمغ­زدایی لیف می­شوند.[4] در الیاف ساقه­ای، الیاف توسط پکتین و لیگنین به صورت دسته­ای به هم چسبیده و متصل می­باشند. آنزیم پکتیناز با تخریب ساختار پکتینی، سبب آزاد سازی الیاف و ایجاد الیاف ظریفتر عاری از ناخالصی­های غیرسلولزی می­گردد. امروزه تحقیقات وسیعی در زمینه رتینگ آنزیمی الیاف ساقه­ای از قبیل کتان ، شاهدانه، جوت و… صورت گرفته که در آن از آنزیمهای بر پایه پکتیناز (هیدرولیز پکتین)، همی­سلولاز و سلولاز استفاده شده است.

صمغ­زدایی ابریشم Silk Degumming
صمغ­زدایی، فرآيند کلیدی حذف کامل سرسین و ایجاد الیاف ابریشمی با براقیت معمول، زیردست نرم و افتایش مطلوب می­باشد. فرآيندهای صنعتی بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی متفاوت فیبروئین و سرسین متمرکز شده است. فیبروئین؛ به دلیل ساختار آرایش یافته بالا و بلوری لیفی شکل؛ نامحلول در آب بوده درحالیکه سرسین به آسانی در محلول آبی جوشان شامل صابون، قلیا، دترجنت مصنوعی یا اسید­آلی حل می­گردد.[56] مکانیسم حذف سرسین در صمغ­زدایی شیمیایی، ترکیب اثرات مختلفی از قبیل دیسپرسیون / محلول بودن و هیدرولیز شدن پلی پیپتید سرسین­های مختلف است.
با استفاده از ترکیبات قلیایی و بدون تخریب هیدرولیزی الیاف، کنترل پارامترهای دما، زمان، PHبه منظور حذف موثرتر سرسین ضروری است. تخریب لیف، اغلب در افت خصوصیات فیزیکی، ظاهری لیف مانند، ظاهر مات، فیبریله شدن سطح، زیردست بد، افت استحکام و جذب نایکنواخت رنگینه­های رنگرزی و چاپ ظاهر می­شود. [56] در سالهای اخیر، مطالعات مختلفی به منظور حذف سرسین با آنزیمهای هیدرولیز کننده پروتئین صورت گرفته است. چندین آنزیم پروتئاز قلیایی، اسیدی و خنثی به عنوان عوامل صمغ­زدا روی نخ ابریشمی به کار رفته است. آنزیم پروتئاز قلیایی در حذف کامل و یکنواخت سرسین، حفظ خصوصیات استحکام، بهبود صافی سطح، زیردست و جلای ابریشم عملکرد بهتری نسبت به پروتئاز اسیدی و خنثی داشته است. ترکیب آنزیم های لیپاز و پروتئاز، منجر به حذف واکس و صمغ­زدایی موثرتر همراه با اثرات مثبتی بر قابلیت خیسی الیاف ابریشم داشته است.[56] صمغ­زدایی آنزیمی پارچه ابریشمی نسبت به صمغ­زدایی قلیایی و صابونی دارای مزیت درجه سفیدی سطحی بالا بوده اما سختی خمشی و برشی بالاتر، حالت پري بودن پايين­تر و نرمی زیردست کمتری دارد، این خصوصیات به دلیل باقی ماندن سرسین در نقطه یا محل اتصال نخ تار و پود می­باشد. برای غلبه بر این مشکل و افزایش کارایی فرآيند آنزیمی، کاربرد نوسانات مکانیکی (فراصوتی) در حمام صمغ­زدایی آنزیمی پیشنهاد شده است.
صمغ­زدایی استاندارد در محلول قلیایی حاوی 10g/l صابون Marsellie ، 1 g/l کربنات سدیم، دمای 98 درجه و مدت زمان 1 ساعت می­باشد.
در صمغ­زدایی آنزیمی، لیف ابریشمی به وزن 1 گرم در 20 میلی ليتر محلول بافری (نسبت مایع به کالا 200:1) شامل مقادیر مختلفی از آنزیم عمل می­شود. PHو دما، مطابق فعالیت آنزیم تعیین می­گردد. صمغ­زدایی، تحت زمان معین و در حمام تحت همزن با سرعت ملایم صورت می­گیرد. فعالیت آنزیم پروتئاز در دمای 85 درجه سانتیگراد و مدت زمان 10 دقیقه غیر فعال می­شود. در انتهای عملیات، پارچه با آب مقطر آبکشی شده و در دمای اتاق خشک می­گردد. ارزیابی صمغ­زدایی موثر با کاهش وزن پارچه تعیین می­گردد.
روشن است که می­توان سرسین را تنها با آب حذف کرد اما به منظور صمغ زدایی کامل دمای بالا (دمایی در حدود 120-110 درجه سانتیگراد تحت فشار) مورد نیازمند است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا