اصول ریسندگی نخ کامپکت پنبه ای:
سیستم کامپکت اکثرا برای الیاف پنبه و ویسکوز کاربرد دارد. اصول اولیه ریسندگی کامپکت مانند همان ریسندگی رینگ است با این تفاوت که در ناحیه کشش دارای یکسری تنظیمات و الحاقات اضافی میباشد. پس تفاوت اصلی در ناحیه کشش است. هدف اصلی ریسندگی کامپکت به حداقل رساندن تغییرات عرضی رشته لیف با به کارگیری مکش هوا برای متراکم کردن جریان لیفی در ناحیه کشش اصلی و کاهش قابل توجه ( حذف) مثلث ریسندگی میباشد.
مقایسه پروسه تشکیل نخ در دو روش ریسندگی رینگ و ریسندگی کامپکت:
علت اصلی مهاجرت الیاف در روش ریسندگی رینگ اختلاف تنش در الیاف است به علت نوع فرآیند ریسندگی به کار گرفته شده، اما در ریسندگی کامپکت اختلاف تنش در بین الیاف کمتری به علت حذف مثلث ریسندگی و در نتیجه میزان کمتری از مهاجرت الیاف در این ریسندگی داریم.
مشکلات ریسندگی رینگ:
در روش ریسندگی رینگ؛ الیاف یک الگو مشخص از قسمت کشش تا قسمت برداشت را طی می کنند.
این مسیر شامل موارد زیر می باشد:
- تنظیمات کشش
- راهنمای نخ
- رینگ کنترل بالن
- شیطانک
این عناصر در زوایا و فواصل مشخصی نسبت به هم تنظیم شده اند. تمام این زوایا ، فواصل و شیب ها بر اساس هندسه ریسندگی است . هندسه ریسندگی اثر چشم گیری بر تنش بین الیاف، الیاف سرگردان (پرز) ، مثلث ریسندگی، پرزینگی نخ وساختار نهایی نخ دارد. همانطور که می دانیم الیاف بعد از گذشت از جفت غلتک کشش تحت عملیات تاب قرار میگیرند ، همانگونه که انتظار میرود دسته الیاف موازی که از غلتک کشش بیرون آمده باید تحت پیچش برای قرار گرفتن در ساختار نخ نهایی قرار بگیرند اما تاب تا لبه غلتک کشش ادامه پیدا نمی کنند و این فاصله بصورت یک مثلث ظاهر میشود( فاصله بین موازی بودن الیاف و تابدار شدن). مثلث ریسندگی میتواند کوتاه یا بلند باشد. الیاف در وسط مثلث ریسندگی تحت تاثیر هیچ گونه نیروی تنشی نیستند ولی الیاف در انتهای مثلث تحت نیروی کامل تنش بالن قرار میگیرند. طول مثلث ریسندگی بستگی به هندسه ریسندگی، تنش ریسندگی، طول ناحیه کشش و میزان تاب دارد ، هرچه تاب بیشتر مثلث ریسندگی کوتاه تر و بالعکس.
مثلث ریسندگی خیلی کوتاه، پرزینگی نخ و سرگردان شدن الیاف کوتاه را نتیجه می دهد ولی مثلث ریسندگی بلند، باعث میشود الیاف بهتر در ساختار نخ قرار گرفته، نخ نرم تر و با پرزینگی کمتری تولید کند.
ریسندگی کامپکت با حذف مثلث ریسندگی مشکلات همراه با ریسندگی رینگ معمولی را حذف کرده است.
در سیستم ریسندگی کامپکت از نیرو های آیرودینامیک برای متراکم کردن الیاف کشش دیده استفاده میشود بطوریکه مثلث ریسندگی خیلی کوچک شده که ما میتوانیم آنرا حذف شده معرفی کنیم.
نخ کامپکت دارای در هم تنیدگی بیشتری نسبت نخ رینگ است و در نتیجه تمامی الیاف در برابر اعمال نیرو واکنش داده است.
استحکام و ازدیاد طول نخ از نخ رینگ معمولی بیشتر است.
اصول ریسندگی کامپکت:
پایه تولید نخ پنبه از نوع کامپکت مانند همان ریسندگی نخ رینگ است با این تفاوت که در ناحیه کشش دارای یکسری تنظیمات و موارد فنی و بیسیک اضافی میباشد. و فرق اصلی در ناحیه کشش است. هدف اصلی ریسندگی نخ کامپکت به حداقل رساندن تغییرات عرضی رشته لیف با به کارگیری مکش هوا برای متراکم کردن جریان لیفی در ناحیه کشش اصلی و کاهش قابل توجه ( حذف) مثلث ریسندگی میباشد.
نکته :
ریسندگی نخ کامپکت به عنوان تحولی در سیستم ریسندگی نخ رینگ محسوب میشود. هدف این فناوری ارائهی کیفیتی عالی و استفادهی بهتر از مواد اولیه میباشد.
نکته:
نخ کامپکت دارای در هم تنیدگی بیشتری نسبت نخ رینگ است و در نتیجه تمامی الیاف در برابر اعمال نیرو واکنش داده است.
استحکام و ازدیاد طول نخ کامپکت از (نخ رینگ معمولی) بیشتر است.
مزایای سیستم ریسندگی نخ شانه کامپکت:
یکی از مزایای ادعا شده در سیستم ریسندگی نخ کامپکت امکان رسیدن به استحکام برابر با نخ های تولید شده در سیستم ریسندگی نخ رینگ با ۲۰ درصد تاب کمتر است. این کار موجب تولید نخی با زیردست نرمتر شده و موجب افزایش تولید کاهش مصرف انرژی می شود.
مقایسه پروسه تشکیل نخ در دو روش ریسندگی رینگ و ریسندگی کامپکت:
علت اصلی مهاجرت الیاف در روش ریسندگی رینگ اختلاف تنش در الیاف است به علت نوع فرآیند ریسندگی به کار گرفته شده، اما در ریسندگی نخ کامپکت اختلاف تنش در بین الیاف کمتری به علت حذف مثلث ریسندگی و در نتیجه میزان کمتری از مهاجرت الیاف در ریسندگی کامپکت داریم.