پلی استرعلم الیاف

الیاف و پارچه کول مکس + نسل جدید پلی استر

بررسی خواص کاربردی فیزیکی و مکانیکی پارچه کول مکس

کول مکس بالاترین فناوری در خشک شدن سریع را داراست. فناورزی بکار رفته در این پارچه عرق را از روی پوست به سمت خارج لباس هدایت کرده و بدین ترتیب سطح پوست همواره خشک می‌باشد، لباس‌های تهیه شده از این پارچه علاوه بر راحتی آزادی عمل بالایی را نیز برای مصرف کننده فراهم می‌آوردو این محصول توسط دانشمندان و محققین دوپانت و در سال 1986 به عنوان اولین پارچه دارای سیستم مدیریت رطوبت به بازار عرضه شد.

پارچه کول مکس برای داشتن این فناوری تحت عملیات تکمیلی شیمیایی قرار نگرفته است بلکه به واسطه بهره‌گیری از ساختار شبکه‌ای پلی‌استر و همچنین نوع بافت منحصر به فرد در این محصول است. این بدان معناست که فناوری موجود در این پارچه بصورت دائمی اس و پس از مدت زمان کوتاه از بین نمی‌رود.

الیاف کول مکس

مقدمه

میزان راحتی پارچه کول مکس با اضافه شدن لایکرا به ساحتار بافتی منسوج افزایش می‌یابد. کول مکس در کنار نگه داشتن درجه حرارت بدن در یک میزان ثابت در برابر تغییر رنگ و تغییر ابعاد بسیار مقاوم بوده و چروک پذیری پایینی نیز دارد. لباس‌های  تهیه شده برای ورزشکاران از این پارچه در طول تمامی فصل‌های سال یک احساس ثابت را برای آن‌ها فراهم می‌آورد لذا باعث افزایش عملکرد آن‌ها می‌گردد. از الیاف کول مکس جهت تولید جوراب و تی شرت‌های فنی نیز استفاده می‌گردد.

هندسه لیف و میزان کشش سطحی آن از عوامل مهم در خصوصیت مکش wicking هستند. در پارچه نیز خاصیت قابلیت خشک شدن dry ability و مکش از اهمیت بالایی برخوردارند. نخ کول مکس دارای سطح مقطع دالبری scallop است که خود لیف جذب روطبتی ندارد اما کاپیلاری capillary بسیار خوبی بین فیلامنت‌ها ایجاد می‌شود که برای انتقال رطوبت و هوا مناسب است از طرفی به علت افزایش سطح این نوع الیاف قابلیت خشک شدن بسیار مناسبی هم دارد.

پارچه کولمکس :

بدن انسان به واسطه متابولیسم دائمی و فعالیتهای عضلانی، همواره در حال تولید گرما، دی اکسیدکربن و بخار آب است. جهت عملکرد صحیح آنزیمها و ادامه حیات، ضروری است تا دمای اعضاء داخلی بدن همواره در محدود 36.5 تا 37 درجه باشد. و چنانچه دما از محدوده 34 تا 42 درجه خارج گردد، مرگ بسیار محتمل خواهد بود. در این ارتباط، پوست نقش ویژه ای در حفظ دمای داخلی بدن بر عهده دارد. مناسبترین دمای پوست جهت تأمین حداکثر احساس راحتی، 33.4 درجه است. چنانچه دمای هر قسمت از پوست از این دمای ایده ال 1.5 تا3درجه تفاوت نماید، شخص احساس سرما یا گرما خواهد کرد و اگر این اختلاف بیش از 5.4 ±درجه باشد شخص احساس ناراحتی شدید می نماید.

جهت حفظ دمای فیزیولوژیکی بدن، پوشاک مورد استفاده باید قادر باشند تا گرما و رطوبت خارج شده رابا سرعت مناسب به محیط اطراف منتقل نمایند. به این منظور اولین بار شرکت امریکایی اینویستا توسط دانشمندان و محققین دوپانت در سال 1986به تولید پارچه ای با قابلیت های ذکر شده (اولین منسوج دارای سیستم مدیریت رطوبت) پرداختند .

در پارچه کولمکس بصورت کلی قابلیت خشکی و خاصیت مکش از اهمیت بالایی برخوردارند . از طرفی هندسه لیف ومیزان کشش سطحی آن از عوامل مهم درخصوصیت مکش میباشد .

این پارچه coolmax از بالاترین فناوری و تکنولوژی در رفع رطوبت ، خشک شدن سریع پارچه به منظور غلبه بر گرما را دارا میباشد . فناوری بکار رفته در این پارچه عرق را از روی پوست به سمت خارج لباس هدایت کرده و فرآیند تبخیر در سطح پارچه کول مکس به سرعت اتفاق می‌افتد .

کول مکس  در پوشاک

متداول ترین استفاده از پارچه کول مکس در ساخت پوشاک و تولید جوراب است. این الیاف منحصر به فرد، عرق پای شخص را جذب می کند و احتمال ابتلا به بیماری های مرتبط را کاهش می دهد.

پارچه کول مکس در زمینه ساخت تی شرت ها و تی شرت های یقه دار (تی شرت پولو) نیز محبوبیت زیادی دارد . همچنین از این پارچه به دلیل قابلیت تنفس بالا برای ساخت لباس زیر زنانه هم استفاده می شود .

 

کولمکس در کالاهای ورزشی

پارچه کول مکس به دلیل عدم نگهداری گرما و قابلیت تنفس بالا، پارچه ای محبوب برای ساخت نشیمنگاه صندلی دوچرخه های حرفه ای است. البته استفاده از این پارچه برای ساخت بالشتک زین های اسب نیز رایج میباشد .
آسترهای کیسه خواب که ضمن عایق نگه داشتن کیسه های خواب باعث راحتی آنها هم می شوند . معمولاً از طریق پارچه کول مکس ساخته می شوند؛ زیرا این پارچه ها رطوبت را از بدن شخص دور می کنند. علاوه بر اینها، پارچه کول مکس پارچه مناسبی برای ساخت دستکش های دوچرخه سواری و انواع دیگر دستکش های ورزشی نیز به حساب می آید.

پارچه کول مکس از بسیاری از جهات به غیر از شکل سطح مقطع الیافش با سایر سطح مقطع پارچه پلی استر تفاوتی ندارد. نحوه تولید پارچه کولمکس عمدتاً شبیه مراحل دیگر تولید انواع الیاف پلی استر است.

مراحل  تولید الیاف این پارچه به ۴ مرحله اصلی زیر تقسیم می شود:
۱- پلیمریزاسیون

الیاف کول مکس از مواد مشتق شده ناشی از زغال سنگ و نفت تشکیل شده اند. تولید کنندگان منسوجات در طی روند پلیمریزاسیون با ترکیب دی متیل ترفتالات (dimethyl terephthalate) و اتیلن گلیکول (ethylene glycol) یک ماده پلیمری مذاب شفاف می سازند. زمانیکه این مواد خنک می شوند به شکل روبان های باریک و بلند در می آیند. این روبان ها پس از خشک شدن به قطعات کوچک تری خرد می شوند (بنام چیپس )

۲- فرآیند ریسندگی مذاب اختصاصی

بخش های کوچکتر پلی استر (چیپس) بار دیگر ذوب شده و در یک دستگاه نخ ریسی (اسپینرت) قرار داده می شوند که یک وسیله ساده شبیه دوش حمام است و حاوی ده ها سوراخ بسیار ریز می باشد. در اکثر مواقع برای تولید پلی استر از دستگاه های نخ ریسی که دارای سوراخ های مدور هستند نیز استفاده می گردد. اما شرکت زرین بافت رهبر برای تولید پارچه کول مکس از دستگاه های نخ ریسی که سوراخ های کشیده که شکل خاصی دارند ؛ در دمای خاص بین 120 تا 150 درجه استفاده می کند. به همین دلیل الیاف پارچه کول مکس تولیدی دارای شکل خاصی میباشد .

3– کشیدگی

سپس الیاف کول مکس را تحت کشش قرار داده و یا به اصطلاح می کشند تا طول مفید آنها افزایش پیدا کند. همچنین این کشش الیاف ، باعث افزایش دوام و متورم شدن سطح مقطع الیاف کول مکس نیز می شود. تولید کنندگان الیاف کول مکس در مرحله بعد این الیاف کشیده شده را به منظور حمل یا ذخیره سازی به دور بوبین ها می پیچند.

4– بافت

از این الیاف کشیده و پیچانده شده می‌توانیم برای بافت پارچه استفاده نماییم. در اکثر مواقع لباس های کول مکس حاوی بافتی ساده هستند، اما ساخت پارچه کول مکس به صورت بافتنی و یا با بافت جناغی هم امکان پذیر است.

نحوه تولید پارچه کولمکس به 3 مرحله اصلی زیر تقسیم می شود:

بافت: در بافت پارچه کول مکس از نخ ، الیاف کولمکس همچنین سوزن های برترین برند های دنیا استفاده می‌شود .
*در تولید پارچه کولمکس چند عامل دیگر نیز همچون دمای سالن و دمای ماشین بسیار حائز اهمیت می‌باشد .

رنگرزی : این قسمت از مهم‌ترین قسمت های تولید پارچه کولمکس در مجموعه ما می‌باشد . که بمنظور رنگ پذیری بهتر پارچه و جلوگیری از پرشدن منافذ پارچه (برای خروج بهتر اب از پارچه) ؛ از بهترین نوع رنگ تولید شده در جهان استفاده می‌نماییم .

تکمیل : پارچه نمناک ازداخل فولارد حاوی مواد نرم کننده که باعث بازشدن و پف کردن مولکول های پارچه میشود رد میشود . سپس وارد دستگاه استنتر می‌شود و پس از خارج شدن از آن به دلیل بازگشت به شکل مقطع اولیه بلافاصله با غلتک های بسیار سرد پارچه سرد می‌شود .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا