عیوب پارچههای تاری-پودی در فرآیند رنگرزی و تکمیل
شکست رنگ
به تجمع ملکولهای رنگ در نقاط خاص با مرز کاملاً مشخص گفته میشود که از دلایل ایجاد آن میتوان به چروکشدن پارچه بعد از شستشو، گیرکردن در دستگاه رنگرزی، اعمال شوک حرارتی به پارچه، عدم تثبیت ابعاد قبل از رنگرزی و عدم استفاده از مواد ضدشکست اشاره کرد. از راهحلهای موجود برای رفع این عیب میتوان به شستشوی مداوم، اضافه کردن ضدشکست، عدم شوک به پارچه، تثبیت ابعاد و اضافه کردن ضدشکست اشاره کرد. شکل ۱ عیب شکست رنگ را نشان میدهد.
2. باند عرضی
به تفاوت رنگ عرضی در سطح پارچه گفته میشود که به دو دسته باند عرضی منظم و نامنظم تقسیم میشود. شکل ۲ نشان دهنده عیب باند عرضی میباشد.
۲-۱ باند عرضی منظم
از علل به وجود آمدن این عیب میتوان به عیوب موجود در نخ پود از جمله پود اشتباه، نایکنواختی نخ ریسیده شده و کشش نامناسب در نخ پود اشاره کرد. عیوب بافت نیز از علل به وجود آمدن این عیب است. از راهحلهای موجود برای اصلاح این عیب میتوان به افزایش دقت اپراتور،کنترل کشش دستگاه(شامل آکومولاتور، پودگذار و کشش بیم) و برطرف کردن عیب پودی در بافت اشاره کرد.
۲-۲ باند عرضی نامنظم
باقی ماندن مواد در فرآیند آمادهسازی پارچه جهت رنگرزی در بین دوخت، تاخوردگی در ماشین رنگرزی، کثیفی پارچه قبل عملیات رنگرزی و نایکنواختی کشش عرضی در استنتر در اثر دررفتگی از سوزن از علل به وجود آمدن این عیب میباشد. شستشوی پارچه، کنترل صحیح پارچه حین فرآیند، عدم کثیفی پارچه و تنظیمات مناسب دستگاه استنتر از راهحلهای موجود برای رفع این عیب است.
3. باند طولی
به تفاوت رنگ طولی در سطح پارچه گفته میشود که به دو دسته باند طولی منظم و نامنظم تقسیم میشود. شکل ۳ نشاندهنده عیب باند طولی میباشد.
۳-۱ باند طولی منظم
عیب چله پیچی و عدم تعادل کشش دوطرف پارچه در بافت از علل ایجاد این نوع عیب است. از راهکارهای مناسب برای اصلاح این عیب میتوان به حل شدن مشکلات چله پیچی و تنظیمات مناسب کشش اشاره کرد.
۳-۲ باند طولی نامنظم
از دلایل به وجود آمدن این عیب میتوان به تاخوردگی پارچه در فرآیندهای مختلف و فولارد شدن در همان حالت، کثیفی پارچه و دوخت نامناسب سر درز اشاره کرد. از راهکارهای موجود برای رفع این عیب میتوان به کنترل و مراقبت صحیح پارچه حین فرآیند، جلوگیری از کثیفی پارچه و اصلاح نوع دوخت اشاره کرد. (تصویر زیر)
4. جفت شدگی تاری یا پودی
به جابجایی نخهای تار یا پود گفته میشود که از دلایل به وجود آمدن این عیب میتوان به پایین بودن تراکم، ایجاد فشار و یا تنش بیش از حد در زمان رنگرزی، کاهش وزن زیاد و استفاده زیاد از مواد نرم کننده اشاره کرد. استفاده از تراکم مناسب و یا تغییر طرح بافت افزودن ضدشکست و اصلاح نسخه مواد تکمیلی از راهکارهای موجود برای رفع این نوع عیب است. عیب جفتشدگی تاری یا پودی در شکل ۴ نشان داده شده است .
5. عیب حاشیه
عیب حاشیه در دو حالت بر روی سطح پارچه ایجاد میشود:
۵-۱ اثر سوزن استنتر
به اثر سوزن استنتر در سطح پارچه گفته میشود که از علل ایجاد این نوع عیب در سطح پارچه میتوان به بیاحتیاطی اپراتور، تنظیم نبودن ماشین استنتر و تغییر عرض پارچه اشاره کرد. افزایش فرآیند خودکنترلی و کنترل تنظیمات استنتر از راهکارهای موجود برای رفع این نوع ایراد است. شکل۵ عیب اثر سوزن در سطح پارچه را نشان میدهد.
۵-۲ سوراخ یا پارگی در حاشیه
به اثر پارگی یا سوراخ در حاشیه گفته میشود که از دلایل ایجاد این عیوب در سطح پارچه به عدم دقت اپراتور، تنظیم نبودن تنظیمات دستگاه و خرابی کلیپس ماشین استنتر اشاره کرد. مراقبت و دقت بالای اپراتور، چک دورهای پارچه و تنظیم ماشین از راهحلهای اصلاح این عیب است. شکل ۶ عیب سوراخ یا پارگی در حاشیه را نشان میدهد.
6. عیب بافت
به انواع عیوب که درحین فرآیند بافندگی در سطح پارچه ایجاد میشود اطلاق میگردد که از دلایل به وجود آمدن آن میتوان به تنظیمات اشتباه ماشین بافندگی، راهاندازی اشتباه ماشین بافندگی و سرعت بالای ماشین بافندگی اشاره کرد. تنظیمات صحیح ماشین بافندگی و افزایش دقت اپراتور از راهکارهای موجود برای اصلاح این عیب میباشد. عیب بافت در شکل ۷ نشان داده شده است.
7. لکه رنگی
به لکهای که انواع رنگ در سطح پارچه ایجاد میکنند گفته میشود که از دلایل به وجود آمدن این عیب میتوان به مقدار PH نامناسب، سختی آب، افزودن سریع رنگزاها و مواد شیمیایی، تنظیم حرارت نامناسب ( شیب ناصحیح گراف)، کثیفی ماشین جت رنگرزی و عدم فیلترکردن مواد تزریقی به دستگاه اشاره کرد. تنظیم PHمناسب، چک کردن سختی آب، تنظیمات صحیح تزریق مواد، تنظیمات گراف حرارتی با شیب مناسب، شستشوی ماشین جت و عبور مواد تزریقی از صافی از راهکارهای موجود برای رفع این عیب میباشد. عیب لکه رنگی در شکل ۸ نشان داده شده است.
8. برفک
به جابجایی نخهای تار و پود به صورت نامنظم که به صورت نقاط برفکی مشاهده میشود گفته میشود که از دلایل ایجاد آن میتوان به عدم تثبیت مناسب نخ اشاره کرد. از راهکارهای موجود برای رفع این عیب اطمینان از کیفیت و تثبیت مناسب نخ میباشد. عیب برفکی در شکل ۹ نشان داده شده است.
9. کثیفی
به هر نوع کثیفی که در سطح پارچه ایجاد میشود گفته میشود که از دلایل به جود آمدن این عیب میتوان به انبارداری به مدت طولانی، بی احتیاطی اپراتور و عدم محافظت پارچه از گرد و غبار اشاره کرد. شستشوی پارچه انبار شده، کنترل و مراقبت از پارچه و اطمینان از تمیز بودن متعلقات دستگاه از راهکارهای اصلاح این عیب میباشد. عیب کثیفی در سطح پارچه در شکل ۱۰ نشان داده شده است.
10. پارگی پارچه
به پارگی سطح پارچه گفته میشود که تنظیم نبودن ماشین استنتر، سبکسازی زیاد، پارگی بعد از شستشو و گیرکردن به اجزای ماشینآلات از علل به وجود آمدن این نوع عیب است. چک کردن فولارد و متعلقات ماشین، سبک سازی مناسب، کنترل و دقت بیشتر اپراتور و چک کردن محل عبور پارچه از لحاظ سالم بودن از راهکارهای اصلاح این نوع عیب میباشد. عیب پارگی در سطح پارچه در شکل ۱۱ نشان داده شده است.
11. وزن سبک
به تغییر وزن نامتعارف در پارچه گفته میشود. تنظیمات نامناسب ماشین، کاهش وزن و کاهش یا افزایش تراکم پارچه از علل ایجاد این نوع عیب میباشد. چک کردن منظم ماشین، غلظت مواد و پارچه خروجی و تراکم مناسب پارچه از راهکارهای موجود برای رفع این نوع عیب است. عیب وزن سبک در شکل ۱۲ نشان داده شده است.
12. عدم حصول به شید رنگی مورد نظر
به متفاوت شدن رنگ سطح پارچه گفته میشود. رعایت نکردن مقدار درصد رنگ، استفاده از مواد فاسد یا نامناسب و تنظیمنبودن ماشین استنتر در فرآیند تثبیت از علل به وجود آمدن این نوع عیب است. از راهکارهای موجود برای اصلاح این نوع عیب میتوان به تکرار فرآیند تکمیل، استفاده از مواد مناسب و تنظیمات مناسب دستگاه اشاره کرد. در شکل۱۳ عیب عدم حصول به شید رنگی مورد نظر نشان داده شده است.
13. وزن سنگین
به پارچهای که وزن آن از مقدار مورد نظر بیشتر باشد گفته میشود. از دلایل ایجاد این نوع عیب میتوان به تنظیم نبودن ماشین کاهش وزن استفاده از درجه بومه نامناسب و کاهش یا افزایش تراکم پارجه اشاره کرد. چک کردن منظم ماشین و پارچه خروجی، استفاده از غلظت مناسب مواد و تنظیمات صحیح ماشین از راهکارهای موجود برای رفع این نوع عیب میباشد. عیب وزن سنگین در شکل ۱۴ نشان داده شده است.
14. پسدادن رنگ
به خروج رنگ از پارچه رنگ شده هنگام غوطهوری گفته میشود. غلظت رنگ زیاد، استفاده از مواد نامناسب و فاسد، تنظیم ناصحیح ماشین تثبیت، شستشوی نامناسب بعد از رنگرزی و عدم جذب کامل رنگزا از دلایل به وجود آمدن این نوع عیب میباشد. از راهکارهای موجود برای اصلاح این نوع عیب میتوان به استفاده درصد مناسبی از رنگ، استفاده از مواد سالم و مناسب، تنظیمات صحیح ماشین تثبیت، شستشوی مناسب و استفاده از نسخه صحیح رنگرزی اشاره کرد. عیب پسدادن رنگ در شکل ۱۵ نشان داده شده است.
15. عدم ثبات سایشی تر و خشک
به کمرنگتر شدن رنگ در سطح پارچه در اثر سایش گفته میشود که از دلایل ایجاد این عیب در سطح پارچه میتوان به استفاده از مواد نامناسب و فاسد، تنظیم نبودن ماشینآلات مورد استفاده، روشهای نامناسب رنگرزی، شستشوی ناکافی پس از رنگرزی و غلظت بالای رنگ اشاره کرد. استفاده از مواد سالم و مناسب، تنظیمات مناسب دستگاهها، انتخاب روش مناسب رنگرزی، شستشوی کافی بعد از رنگرزی و استفاده از درصد رنگ مناسب از راهحلهای موجود برای اصلاح این نوع عیب میباشد. عدم ثبات سایشی تر و خشک در شکل۱۶ نشان داده شده است.
16. لکه مواد شیمیایی
به چکه مواد شیمیایی به سطح پارچه گفته میشود. قلیایی یا اسیدی بودن محلول، تنظیم نبودن ماشین و عدم دقت اپراتور، افت بخار، استفاده از موادی با کیفیت پایین، مقدار نامناسب مواد شیمیایی، کثیف بودن ماشین رنگرزی و متعلقات ماشین استنتر از دلایل به وجود آمدن این نوع عیب در سطح پارچه میباشد. از راهکارهای موجود برای اصلاح این عیب میتوان به عملیات خنثیسازی صحیح، خودکنترلی منظم ماشین، جلوگیری از تغییرات ناگهانی که باعث عدم تعادل ماشین شود، استفاده از مواد ضدکفسازی مناسب، افزودن مقدار مناسب مواد شیمیایی، اطمینان از تمیز بودن دستگاه ها و استفاده از مواد با کیفیت مناسب اشاره کرد. عیب لکه مواد شیمیایی در شکل ۱۷ نشان داده شده است.
17. پرز شدن سطح پارچه
به گلولهای شدن الیاف درسطح پارچه گفته میشود. تنش مکانیکی خیلی زیاد روی سطح پارچه، سایش در اثر سرعت بیش از حد در هنگام رنگرزی، شست و شوی نامناسب، فرآیند نامناسب و تراکم نامناسب از علل ایجاد این نوع عیب در سطح پارچه میباشد. استفاده از روانکننده شیمیایی مناسب، تنظیمات متناسب اجزای متحرک ماشین، شست و شوی مناسب، تغییر فرآیند و استفاده از آنتی piling از راهکارهای موجود برای رفع این نوع عیب میباشد. عیب پرز شدن سطح پارچه در شکل ۱۸ نشان داده شده است.
18. کاهش وزن یک طرفه
به سبکسازی نابرابر در عرض پارچه در فرآیند کاهش وزن گفته میشود. از دلایل ایجاد این نوع عیب در سطح پارچه میتوان به تنظیم نبودن دستگاه کاهش وزن، عدم چک کردن دستگاه و استفاده از سرعت و درجه بومه مغایر با نیاز پارچه اشاره کرد. تنظیمات صحیح ماشین، چککردن دستگاه کاهش وزن و تنظیمات صحیح ماشین از راهکارهای مناسب برای رفع این نوع اصلاح میباشد. عیب کاهش وزن یک طرفه در شکل ۱۹ نشان داده شده است.