تکمیل

تکمیل‌هایی که بر روی پارچه پنبه‌ای باید انجام شود

روش‌های آماده سازی پارچه پنبه‌ای

موارد زیر ترتیب عملیات‌های رایج جهت آماده سازی پارچه پنبه‌ای در سالن تکمیل کارخانجات نساجی است.

  1. سردوزی
  2. پرزسوزی
  3. آهار زدایی
  4. پخت
  5. سفیدگری
  6. مرسریزاسیونی

سردوزی

طول پارچه‌های تولید شده در مرحله بافندگی محدود است این در حالی است که فرآیندهای تکمیلی روی چندین هزار متر پارچه انجام می‌شود به همین جهت چند طاقه پارچه را به هم می‌دوزند بدین ترتیب که ابتدای یک طاقه به صورت زیگزاگ به انتهای طاقه دیگر دوخته می‌شود.

پرز سوزی singeing

همانطور که می‌دانیم نخ پنبه‌ای از الیاف کوتاه پنبه تشکیل شده است. در ریسندگی هدف آن است که الیاف در طول محور نخ بصورت منظم آرایش یابند که البته در عمل دستیابی به این هدف بصورت کامل میسر نیست بنابراین سر برخی از الیاف از درون نخ بیرون می‌زند ضمن اینکه تاب دادن نخ سر برخی از الیاف را به سمت بیرون هدایت می‌کند بنابراین شاهد بیرون زدن پرزها در نخ متشکل از الیاف کوتاه  خواهیم بود که در سطح پارچه‌ی حاصل از آن نیز ظاهر می‌شود.

+ حضور این پرزهای ناخواسته در سطح پارچه سبب نامطلوب شدن زیر دست می‌شود. زیرا پرزها بصورت نایکنواخت از بستر نخ خارج شده‌اند. پرزها در رنگرزی پارچه پنبه‌ای رنگ بیشتری جذب کرده و به دلیل نایکنواختی روی سطح پارچه ایجاد نایکنواختی می‌کند. بدلیل پراکنش نامنظم نور ظاهر پارچه را نامطلوب می‌سازند. در چاپ پارچه پنبه‌ای نیز ایجاد مشکل می‌کنند و از ظرافت طرح چاپ می‌کاهد و در هنگام جدا شدن سبب ظاهر شدن رننگ زمینه می‌شود که نامطلوب است.پرزها سبب جذب گرد و غبار می‌شود و آلودگی و چرک را در خود نگه می‌دارد و در تهایت روی سطح پارچه ایجاد پرزدانه می‌کتد که مانع از دستیابی به جلا در مرسرازیسیون می‌شود.

بنابراین بایستی پرزها در اولین مرحله در فرایند تکمیل از سطح پارچه حذف گردد.

روش‌های پرزسوزی پارچه پنبه‌ای

همانطور که از عنوان این بحث پیداست روش‌های حرارتی، روش‌ اصلی مورد استفاده بدین منظور می‌باشند که شامل:

الف) تماس با سطح داغ
ب) استفاده از شعله

+ در روش اول پارچه با عرض باز تغذیه می‌شود چون می‌خواهیم پرزها را از طرح پارچه محو کنیم.

+ در پرزسوزی یکنواختی اهمیت زیادی دارد و تمام سطوح کالا باید بصورت یکسان در یک لحظه بسیار کوتاه در تماس با صفحه داغ قرار گیرند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا